Çikolatalı Top Kek Tarifi Rulo Buzluk Böreği Tarifi Patatesli Çıtır Börek Tarifi Pratik Büzme Baklava (Gazete Baklavası) Lazanya Tarifi

DÖNER

Dönercilik tam bir ustalık ben kendimi bu konuda acemi çırak olarak görebilirim ancak.
O sebepten verdiğim tarifte sürç-i lisan edersem affola. Dedim ya kendimce başlattığım bir projenin ilk ayağı.
2,5 kg et döner için;
2 kg dana tranç, yarım kilo kuzu döşü kasabınızdan sizin için dönerlik kesmesini rica edin. Bu ince kesilmiş parçaların hiç dövülmeden bıçakla tekrar açılarak 3-4 milim kalınlığında parçalara ayrılması ile oluyor. Siz de arzu ederseniz kendiniz yavaş yavaş açabilirsiniz. Ancak ciddi bir el mahareti gerektiriyor.
Bu şekildeki ete 1 bardak yoğurt, 1 bardak süt, 2 adet rendelediğiniz soğanın sadece suyunu ekleyin. Bir avuç kekik, 2 çorba kaşığı kırmızı pul biber, 2 hatta 3 çorba kaşığı karabiberi ekleyip bir gece bekletin. Kimi dönerciler bir de yumurta kırıyorlar ben bunun çok da hayranı olmadım. Bu şekilde etinizi en az bir gün mümkünse iki gün bekletin.
İsterseniz sosu bir kapta hazırlayıp teker teker etleri batırıp üst üste dizedebilirsiniz. Bu şekilde her birinin içine sosu aldığından emin olabilirsiniz.
Döneri takarken tepesinden başlayacaksınız. Kuzu döşün dönerde olma sebebi yoğun yağa sahip olup dönerin pişerken kurumasını engellemek. Bu şekilde yavaş yavaş yağlar eriyip etlerin üzerinden süzülecek. Bunu sağlayabilmek için her 5 cmde bir 1-2 sıra döş eklemek gerekiyor. En tepede ise daha çok miktarda döş olmalı.
Döneri takmaya tepesinden başlanıyor bu ufak aletlerde. Bir elinizle altından tutuyor ters çevrilmiş sivri yerinden eti geçiriyorsunuz. Bu şekilde dizerken parçaların sağlı sollu dengede olabilmesi her zaman et parçalarının farklılığından dolayı mümkün olmayabilir. Bunu aynı valiz yerleştirir gibi bir taraf daha kısa kalırsa diğer parçayı uzun tarafa gelecek şekilde yerleştirip takın. En son tekerleği geçirip altına korumasını eklemek gerekiyor.
Tam teçhizatı kurduktan sonra döneri iki kademeli yerleştirebiliyorsunuz. Ya ateşe daha yakın veyahut da bir kademe daha uzak olacak şekilde.
Sonra arada dışarı taşmış olan ve döneri nefis şekilde görmenizi engelleyen et parçaları olacaktır. Bu parçaları makasla kesin. Hatta hani birçok iskendercide üstünde et parçaları gelir işte bu parçalar ayrı olarak pişirdikleri dönere şekil vermek için artan parçalarmış.
Önce kısık ateşte 5 dakika da bir çevirerek tatlı tatlı içinin de piştiğine emin olun. Yaklaşık 40 dakika sonra tam kıvamına gelecek. İyi kesen bir döner bıçağınız olmalı. Aldığınız setle büyük ihtimal gelecektir. Ancak aklınızda olsun bu bıçaklar uçları açılmamış bir şekilde geliyor. Dolayısıyla ucunu bileycide açtırmanız gerekecek.
İster içine birber turşusu, belki biraz süzme yoğurt isterseniz biraz taze kırmızı biber ve kekik koyun; yeme de yanında yat bir lezzet olacaktır, iddia ediyorum.
Malzemeler
Döner2 kg dana tranç
½ kg kuzu
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
2 adet soğanın suyu
1 avuç kekik
2 çorba kaşığı kırmızı pul biber
2-3 çorba kaşığı karabiber
Paylaş: Google Plus

Yazar: Elif Sude Şahin

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder