Trileçe Tarifi İçin Malzemeler
Trilece Tatlısı’nın Keki için:
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 4 adet yumurta
- 1 bardak un (su bardağı)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Trileçe Tatlısı Şerbeti için:
- 3 bardak soğuk süt (su bardağı)
- Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker. (İlk tarifte 1 bardak olarak yapıyordum. Gelen yorumlara ve denemelerime göre şeker miktarını azalttım. Biraz fazla şekerli oluyordu)
- 1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Üzerine Karameli için:
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
- 1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Trileçe Tarifi Kekinin Hazırlanışı
- Çırpma kabının içine yumurta ve şekeri koyup yumurta iyice beyazlayana kadar mikser yardımı ile karıştırın.
- Karıştırma kabınızın içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.
- Bir tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
- Derince bir tepsi veya borcamı tereyağ ile yağladıktan sonra karışımı dökün.
- 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar 45-50 dakika kontrollü olarak pişirin. (Her fırında aynı sıcaklık-sürede olmayabilir. Kendi fırınınızın nasıl kek pişirdiğini siz daha iyi bilirsiniz, onu dikkate alarak üstü kızarana kadar pişirin)
- Kekiniz pişerken sütlü şerbeti hazırlayın.
- Tüm şerbet malzemelerini geniş bir kâseye koyup mikser yardımı ile iyice köpürtene kadar çırpın.
- Köpüğün sütün üstüne çıkması gerekiyor. (10-12 dakika kadar sürecektir.) Kabınızın içindeki köpük çok gözükecek ama merak etmeyin kek hepsini emiyor.
- Şimdide karamel sosu hazırlayın.
- Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. Kendi kendine karamelize olmasını bekleyin.
- Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. Bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın.
- Süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu aşamada hızlı olmalısınız. Krema kesilmesin.
- Çırpma kabının içine yumurta ve şekeri koyup yumurta iyice beyazlayana kadar mikser yardımı ile karıştırın.
- Karıştırma kabınızın içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.
- Bir tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
- Derince bir tepsi veya borcamı tereyağ ile yağladıktan sonra karışımı dökün.
- 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar 45-50 dakika kontrollü olarak pişirin. (Her fırında aynı sıcaklık-sürede olmayabilir. Kendi fırınınızın nasıl kek pişirdiğini siz daha iyi bilirsiniz, onu dikkate alarak üstü kızarana kadar pişirin)
- Kekiniz pişerken sütlü şerbeti hazırlayın.
- Tüm şerbet malzemelerini geniş bir kâseye koyup mikser yardımı ile iyice köpürtene kadar çırpın.
- Köpüğün sütün üstüne çıkması gerekiyor. (10-12 dakika kadar sürecektir.) Kabınızın içindeki köpük çok gözükecek ama merak etmeyin kek hepsini emiyor.
- Şimdide karamel sosu hazırlayın.
- Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. Kendi kendine karamelize olmasını bekleyin.
- Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. Bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın.
- Süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu aşamada hızlı olmalısınız. Krema kesilmesin.
Trileçe Tatlısının Sunuma Hazırlanışı
- Kek ılıkken üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açın. (Çatalla da açabilirsiniz.) Kekin üstü delik delik olsun ki şerbet her yere yayılsın. Daha sonra kekinizi dilimlere ayırın.
- Soğuk köpüklü şerbeti azar azar yayarak dökün. Şerbeti çekmesi ve soğuması için dolapta beklemeye bırakın.
- Tatlı 1-2 saat dolapta soğuduktan sonra, hazırladığınız karameli üzerine dökün.
- Servis vaktine uzun süre varsa karameli de buzdolabında saklayabilirsiniz. Karamel’in altına krem şanti eklediğini ve çok güzel olduğunu yazan okurumuz olmuş. İsterseniz bu öneriyi de deneyebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT : Köpüklü şerbet, kek için ideal ölçü. O yüzden tepsinizin derince olmasına dikkat edin. Kek zaten bütün şerbeti çekecek.
Karamel sosu sevmeyenler üzerine frambuaz, böğürtlen veya ahududu sosu da hazırlayabilirler. Tadı biraz daha ekşimsi olur.
- Kek ılıkken üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açın. (Çatalla da açabilirsiniz.) Kekin üstü delik delik olsun ki şerbet her yere yayılsın. Daha sonra kekinizi dilimlere ayırın.
- Soğuk köpüklü şerbeti azar azar yayarak dökün. Şerbeti çekmesi ve soğuması için dolapta beklemeye bırakın.
- Tatlı 1-2 saat dolapta soğuduktan sonra, hazırladığınız karameli üzerine dökün.
- Servis vaktine uzun süre varsa karameli de buzdolabında saklayabilirsiniz. Karamel’in altına krem şanti eklediğini ve çok güzel olduğunu yazan okurumuz olmuş. İsterseniz bu öneriyi de deneyebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT : Köpüklü şerbet, kek için ideal ölçü. O yüzden tepsinizin derince olmasına dikkat edin. Kek zaten bütün şerbeti çekecek.
Karamel sosu sevmeyenler üzerine frambuaz, böğürtlen veya ahududu sosu da hazırlayabilirler. Tadı biraz daha ekşimsi olur.
0 yorum:
Yorum Gönder